Succesul o misiune imposibila

Succesul o misiune imposibila

Multi privim succesul ca pe un varf de neatins, un obiectiv aproape imposibil, pentru care iti trebuie diverse retete – asa-zis secrete. Adesea dand cu dreptul in stangul, oamenii parasesc drumul succesului, dar nu uita pretextele. “Nu am noroc” sau “E prea multa munca” sunt cele mai populare.

Ce inseamna succesul atunci cand dai la o parte formulele magice si ideile preconcepute? O intrebare ca aceasta poate sa aiba valoare numai cand o raportezi la propria persoana, la propria ta alcatuire interioara. Trebuie tinut seama in ecuatie de asteptarile individuale si de ierarhiile de valori dar mai ales de potentialul propriu. Majoritatea obstacolelor sunt doar manifestari exterioare care pot fi depasite cu ajutorul increderii in sine. Intr-adevar, nu oricine poate sa aiba succes, dar inspiratii incep prin a integra notiunea in propria gandire si cu ea pornesc la drum.

Mai degraba decat o chestiune de noroc, succesul este o chestiune de vointa. Inainte de a te aventura spre inaltimile succesului, pune-ti cateva intrebari cu care te poti antrena pentru urcus.

“Ce iti doresti?” Trebuie sa stii ce-ti place sa faci. Fara placere, motivatia dispare o data cu primele obstacole, ca un nor suflat de vant. Prea des ne taiem craca de sub picioare: “trebuie sa fac ceva ce merita, nu ce imi place mie!”. Asadar, ceea ce ne place, de fapt, nu merita? Problema nu se rezolva adoptand conceptia majoritara despre ce este rentabil si ce nu este rentabil financiar si nici reducand notiunea de succes la niste cifre.

Uite asa, in loc de ceea ce ne dorim cu adevarat, ne poticnim de intrebarea: “Cu ce te-ai multumi”? Pe aceasta eu te sfatuiesc sa o excluzi din antrenamentul zilnic pentru succes. Daca nu reusesti, incearca macar sa tii cont de raspunsul la: “Ce ai face, in lipsa oricarei griji financiare?”

Cand stii cu tarie ca acel lucru iti place si ca l-ai face chiar si fara bani, atunci sunt sanse mari sa iti dezvolti potentialul deja existent, sa cauti mereu cai de dezvoltare, sa te auto-construiesti prin ceea ce faci. Mai inseamna si ca iti poti construi o definitie personala cu adevarat valabila a succesului.

Primul pas

Primul pas este poate cel mai greu pentru un urcus. O data facut, si varful parca se vede mai limpede de unde te afli. Acum prinde bine o auto-analiza cat mai corecta. “Ce resurse ai?”. Poate ca nu le constientizezi pe toate si unele le vei afla pe parcurs, dar incepe prin a le respecta pe cele care ti-au fost deja confirmate. Oficial sau neoficial, spuse de prieteni sau de adversari, stiute de toti sau banuite doar de tine: fa-ti o lista cu calitatile si defectele tale. Analiza asupra propriului potential ar fi bine sa fie una obiectiva, altfel iti vei face falsi prieteni din defectele bine mascate.

Vei stii astfel ce merita luat la drum si sigur nu vei prefera sa iti incarci spinarea cu greutati inutile. Taie de pe lista neincrederea, modestia excesiva, frica de necunoscut si celelalte pe care le stii prea bine.

Ce esti dispus sa investesti?

Si uite ca ai ajuns sa stii ce vrei si cu ce bagaj pleci, dar stii “In ce conditii esti dispus/a sa obtii succesul?”. Daca succesul poate insemna orice- in functie de fiecare persoana, tu esti dispus/a sa faci orice pentru a-l obtine?

“Ce esti dispus/a sa investesti?” Vorbim de timp, energie, efort si alte resurse pe care poate acum nu le banuiesti.

Ce esti dispus sa sacrifici?

“Cat esti dispus/a sa sacrifici?” Si mai ales, ce?

Intrebarile sunt chiar mai multe, si sunt cu atat mai sincere cu cat vin direct din interiorul tau.

In loc de INCHEIERE…

Incearca sa privesti putin inaintea ta, la drumul ce te asteapta: vor fi zile grele, cand te vei lupta cu inaltimile, cand aerul va fi poluat in jurul tau, iar inima iti va sta sa explodeze. Te vei adapta la toxicitate sau te vei opri acolo unde poti sa respiri aer curat? Vor mai fi poate momente de respiro, cand vei dori sa te odihnesti in primul luminis iesit in cale, unde izvoarele curg si pasarile canta si simti ca nu are rost sa mergi mai departe….Atunci ce vei prefera: o liniste aparenta sau o cautare a adevaratului tel?

Orice ai alege, asigura-te ca este alegerea care iti va aduce cea mai mare satisfactie. Fara pretexte, fara iluzii si fara temeri inutile. Orice ai face pentru succes, nu uita ca obstacolele pornesc intotdeauna din inima noastra si ca tot de acolo pot fi depasite.