Rolul vietii mele – analiza –

Rolul vietii mele

Suntem atât de obisnuiti cu personajele principale din filme, carti sau piese, le luam drept modele, ne identificam cu ele, dar prea des uitam ca adevaratii eroi suntem chiar noi. Când esti femeie, s-ar putea sa fie chiar mai greu sa te vezi drept o eroina.

Mergi la cea mai apropiata oglinda pentru a te cerceta: tu esti actrita principala în propria viata. Priveste-ti fata, corpul, mimica, gestica: esti personajul care vrei sa fii?

Daca nu, din ce cauza? Ce simti ca lipseste din recuzita pentru a fi cu adevarat convingatoare? Apropos de recuzita, desi costumele si accesoriile au rolul lor, nu uita ca tu le vei însufleti. Haina nu va reusi niciodata sa te defineasca în ochii tai si ai celorlalti, decât daca tu o lasi. Si, între a fi învesmântata si a fi un umeras uman, ce preferi?

Ca sa dai o reprezentatie reusita, este de ajuns sa joci cu constiinciozitate un rol. Pentru a trai cu adevarat, trebuie sa devii personajul pe care îl joci.

Mi se pare extrem de important ca acesta sa fie chiar rolul vietii tale. Fie ca ti l-ai ales tu sau ti-a fost cumva impus, daca nu esti cine pari a fi, sunt sanse mari ca rolul sa te prinda în ghearele sale si sa nu te lase niciodata sa devii cine esti. Poate ca ai visat sa fii printesa, cântareata, doctorita sau chiar cosmonaut – alegerea îti apartine.

Asadar, daca simti ca joci un rol care nu ti se potriveste, întreaba-te si raspunde cu sinceritate: ce ti-ai dorit dintotdeauna sa faci?

Nu te multumi cu un rol secundar sau de figuratie si nu uita ca, de fapt, nu exista nici un regizor care sa te dirijeze. Chiar daca este mai dificil, fii sigura ca merita sa începi tu însati schimbarea.

Propriile replici, propria înfatisare, întreaga viata devin responsabilitatile tale, dupa care Universul va începe sa se aseze dupa coordonatele pe care i le dai.

Daca piesa în care joci nu este exact cea pe care o doresti, chiar tu poti sa provoci schimbarea. Nici sa nu îti treaca prin gând sa folosesti scuze precum limitarile. Da, este adevarat ca suntem prinsi într-un tipar sau chiar mai multe, ca suntem directionati în mii de feluri, de mii de indicatoare, DAR nu ne nastem pentru a ne rata. Nu fii un “un actor grabit”: întâmpina-ti experientele cu bratele deschise, ele te vor modela. Savureaza tot ceea ce simturile îti pot dezvalui: ele te îmbogatesc.

Cea mai daunatoare prejudecata mi se pare cea ca poti alege sa fii spectator. Nu te lasa pacalita, este si acesta tot un rol, dar unul în care nu prea ai nici o putere, decât sa te irosesti undeva pe margine.

Succesul va depinde în mare masura de tine si de felul în care vrei sa fii tratata. Pentru o mai mare reusita, cauta mereu inspiratie în personajele cu adevarat memorabile, dar nu le imita.
Foloseste decorurile, recuzita si toate resursele care îti pot asigura entuziasm. Crede în unicitatea ta si pregateste-te pentru o reprezentatie demna de apreciere. Tu însati esti demna de apreciere, pentru simplul fapt ca ai curaj sa traiesti- de obicei asta nu e o partitura usoara pentru nimeni.

Ai putin trac? Este firesc. Tine minte ca doar cine nu încearca, nu greseste. Pune suflet în ceea ce faci si publicul va fi fascinat. Crede cu adevarat ca meriti aplauzele si asta vei transmite si celorlalti. O sa vezi cum relatiile cu celelalte personaje conduc încet-încet catre deznodamântul pe care îl doresti.

În afara de faptul ca tu vei fi multumita de rolul tau, satisfactia creste când actori mai talentati sau mai putin talentati decât tine îti vor admira performanta. Ce poate fi mai frumos decât sa oferi o evolutie memorabila si sa împartasesti entuziasmul cu cei care te urmaresc? Lumea va dori sa vorbeasca, sa arate, sa fie ca tine. Cu alte cuvinte, poti deveni chiar tu un personaj din galeria cu modele.

Revenind la oglinda din culise, priveste-te cu cei mai îngaduitori si mai afectuosi ochi, doar este vorba de tine în rolul vietii tale. Asa cum te vezi tu, te vor privi si ceilalti, energia lor va fi pozitiva daca tu ceri sa fie pozitiva, în functie de felul în care te porti cu tine însati.

Alege-ti rolul pe care îl doresti si cucereste scena. Piesa noastra nu se joaca decât o data, de ce sa nu o facem cât mai frumoasa?