ERA VĂRSĂTORULUI – UN FALS ASTROLOGIC ȘI SPIRITUAL

ERA VĂRSĂTORULUI – UN FALS ASTROLOGIC ȘI SPIRITUAL 

Una dintre cele mai greșite și mai speculative concepții datorate neînțelegerii naturii zodiacului și acceptării fără discernământ a Zodiacului sideral este teoria Erelor Astrologice. Cu siguranță că, cel puțin o dată în viață, foarte mulți au auzit vorbindu-se despre Era Peștilor sau despre și mai renumita Eră a Vărsătorului!

Teoria Erelor astrologice se bazează pe ideea că mișcarea punctului vernal (a punctului în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară) prin constelațiile ecliptice, mișcare retrogradă în raport cu ordinea convențională a semnelor zodiacului, ar avea semnificația astrologică și spirituală care corespunde naturii fundamentale a zodiilor traversate. Punctul vernal parcurge ecliptica în cca 25.920 de ani, ceea ce presupune, în medie, o perioadă de 2160 ani pentru fiecare zodie siderală (asta dacă se consideră că zodiile siderale ocupă sectoare egale de ecliptică și dacă se aproximează o medie a vitezei mișcării precesionale de 1 grad zodiacal la 72 ani).

În teoria erelor astrologice se consideră că perioada care corespunde traversării – de către punctul vernal, a fiecărei zodii siderale poartă, ca încărcătură spirituală, mentală, energetică și vibrațională toate caracteristicile zodiei în cauză, diferența fiind aceea că, în loc ca aceste caracteristici și specificități să se refere la indivizi, ele se referă la perioade importante ale istoriei întregii umanități. Cu alte cuvinte, Era Peștilor ar corespunde, în ce privește vibrația energetică, tendințele sociale, politice, religioase, aspirațiile și orientarea umanității în ansamblul său, caracteristicilor generale și fundamentale ale Zodiei Peștilor, Era Vărsătorului ar corespunde Zodiei Vărsătorului etc etc. Se presupune astfel că ciclul erelor astrologice ar marca și un ciclu al evoluției umanității și vieții pe Pământ.

Teoria erelor astrologice mai presupune ideea că fiecare început de nouă eră este marcat de apariția pe Pământ a unui avatar, a unei ființe divine (care este chiar Dumnezeu încarnat!) care vine pentru a aduce pe Pământ mesajul spiritual fundamental al erei respective. Astfel, conform acestei teorii, Era Peștilor ar fi fost marcată, din punctul de vedere al mesajului spiritual, de Iisus Christos, începând deci odată cu acesta, urmând ca Era Vărsătorului să fie marcată de așa-numitul avatar buddhist Maitreya, de echivalentul său hindus Kalki sau de alte persoane divine (în general ”împrumutate” din tradițiile orientale) cu roluri similare. Nu este deloc clar când anume ar urma să înceapă Era Vărsătorului, deși multi adepți ai acestei teorii caută să ne convingă că aceasta eră deja a început sau este tocmai pe cale să înceapă .

Cateva idei si aspecte de natura ezoterica par a intari convingerea ca aceste ere sunt valabile. Una dintre acestea este aparenta sincronicitate dintre începutul Erei Pestilor si nasterea lui Iisus ; astfel, Iisus, “mielul lui Dumnezeu (adica , simbolic vorbind, arhetipul zodiei Berbecului – mielul) se sacrifică (Pestii- semnul zodiacal asociat sacrificiului din compasiune), devenind astfel un model divin si o cale de mântuire accesibila fiecaruia. Asocierea lui Iisus cu Era Pestilor pare a fi accentuata si de faptul ca primii crestini foloseau in semn de recunoastere simbolul unui pește (a cărui denumire în greacă -ICHTHYS – este un acronim pentru Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr  adică Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Salvator ).

Al doilea aspect care pare a intari credinta in Erele astrologice este explozia stiintifico-tehnologica , liberalizarea si tendinta catre globalizare din ultimele decenii care alimenteaza speculatiile privind inceputul sau apropierea de inceputul Erei Varsatorului, prin raportare la calitatile zodiei cu acelasi nume. Multi se bucura pentru ca scapa de Era Pestilor si ajung intr-o noua era a libertatii si fraternitatii, a tehnologiei si energiei libere- adica ceea ce se presupune a fi Era Varsatorului.

Desigur, aceste idei par a fi suficient de misterioase si atragatoare pentru multi dintre cei care cred in valabilitatea acestor ere. Este de remarcat insa faptul ca, de regula, teoria erelor astrologice este acceptata cu mult prea multa usurinta si superficialitate de catre cei care vor sa para ca inteleg cate ceva din ceea ce se petrece, din punct de vedere spiritual, in planul evolutiei umanitatii. Adevarul este insa ca aceasta gaselnita pseudo-astrologică este total invalida si, in viziunea mea, extrem de periculoasa din punct de vedere social si spiritual!

Dar care sunt problemele cu această idee?

1. Mai întâi, pe langa problema ridicata de faptul ca zodiile ”siderale” de lungimi egale – pe baza carora se determina Erele Astrologice, nu sunt tot una cu constelatiile ecliptice reale, nici ca dimensiune, nici ca numar (deci constelațiile reale nu pot fundamenta – sub nici o formă – un Zodiac de 12 ere egale ca durată), problema fundamentala este legata de semnificatia lor reala.  A existat și există – atât în astrologie cât și în știință – concepția greșită că anticii ar fi atribuit vreo semnificație reală constelațiilor zodiacale. În fapt, asta nu s-a întâmplat decât accidental; constelațiile nu au de fapt nici o semnificație astrologică intrinsecă; singurul element pe care-l au în comun cu zodiile reale fiind denumirea lor ! Rolul astrologic al constelațiilor a fost doar acela de a marca in mod vizibil – intr-o anumita perioada de timp – corespondența cu procesele care, in fapt, sunt corelate cu semnificatia zodiilor tropicale si deci a Zodiacului Tropical, cu care, in prezent nu mai corespund din punct de vedere temporal si spatial. Ptolemeu a clarificat acest lucru indicând faptul că adevăratul Zodiac este cel tropical, dar pentru că înțelegerea reală a naturii zodiacului s-a pierdut din cauza obișnuinței de a-l corela vizual cu constelațiile, ideea că zodiacul sideral ar avea semnificație a rămas ”agățată” de modul de raportare la zodiac pe care unii autori antici și moderni l-au avut. (Pentru explicații mai detaliate urmărește secțiunea de astrologie a acestui website și consultă materialele detaliate care se vor adăuga în timp și care vor demonta ideea că zodiacul sideral ar fi fost considerat –în concepția sa originară– cu adevărat semnificativ în astrologie).

2. În al doilea rând, sunt foarte surprins de faptul ca nici unul dintre cei care vehiculeaza ideea evolutiei umanitatii de-a lungul erelor nu se gandeste la faptul că , din punct de vedere astrologic, procesul dezvoltarii (atat la nivel de individ, cat si la nivel de grup) se indica prin procesul parcurgerii zodiilor in sensul lor direct si nu retrograd, adica de la Berbec catre Taur, Gemeni etc pana la Pesti si nu invers (in sensul miscarii ciclice a punctului vernal adica de la Berbec, prin Pesti catre Vasator, Capricorn etc, adica in sensul invers ordinii naturale a Zodiacului). Berbecul exprima – desigur in sensul sau pur arhetipal -procesul cel mai individualist, mai fragmentat si mai putin integrat al Zodiacului, proces in care apare un nou impuls catre manifestarea tendintelor karmice, dupa care restul semnelor integreaza aspecte din ce in ce mai vaste si mai universale ; parcurgand zodiacul in acest mod se trece prin fiecare experienta (Taur, Gemeni etc) in care se absoarbe si se integreaza in constiinta din ce in ce mai mult din ceea ce exista in afara acesteia ajungandu-se astfel, eventual- la procesul de integrare a tuturor contradictiilor si polaritatilor si de fuziune a mentalului cu materialul, a interiorului cu exteriorul, a sacrului cu profanul – proces simbolizat de semnul Pestilor. In nici un caz nu exista evolutie in sens invers, plecand de la Pesti inapoi catre Berbec, pentru ca asta ar presupune un proces involutiv de dezintegrare si fragmentare a fiintei umane sau -in cazul teoriei erelor- a umanitatii si a vietii in ansamblul lor.

Astfel, adeptii teoriei erelor astrologice, pentru a face cat mai atragatoare ideea ca, actualmente, ne apropiem de / trecem in Era Varsatorului, accentueaza in mod nejustificat  defectele semnului zodiacal al Pestilor comparandu-le cu binefacerile zodiei Varsatorului, care ar urma sa guverneze umanitatea in viitoarele 2 milenii. Ei afirma ca , trecand in Era Varsatorului, scapam de perioada confuziei spirituale si a misticismului obscur al Erei Pestilor si ne indreptam catre solidaritatea sociala, dezvoltarea stiintifica fara limite si prietenia universala a erei Varsatorului. Dar daca echivalenta astrologica s-ar aplica cu adevarat, asta ar insemna ca am putea spune si ca umanitatea, in loc sa evolueze de la confuzia și dependențele Pestilor catre claritatea și liberatea Varsatorului, de fapt ar involua de la sensibiltatea artistica profunda, compasiunea spirituala, spiritul de sacrificiu si iubirea mistica, specifice tot Pestilor, catre raceala, rigiditatea mentala, detasarea savanta, excentricitatea si spiritul elitist al Varsatorului. Luind in calcul defectele zodiilor, am ajunge, ca umanitate, din cca 2000 in 2000 de ani la duritatea si ierarhiile sociale rigide si dictatoriale ale Capricornului, la dogmatismul fanatic si la marketingul spiritual fățarnic al Sagetatorului, la mlastina intunecata si tenebroasa a dorintelor si instinctelor Scorpionului etc etc, adica din lac in put si din rau in mai rau, pentru ca fiecare zodie care urmeaza in acest ciclu al Erelor se afla -referindu-ne, desigur, la ordinea lor procesuală! – pe un nivel inferior de integrare socială si de organizare interna fata de cea aflata inaintea ei in aceasta miscare retrograda prin Zodiac.

Din punct de vedere istoric sau spiritual selectia unor evenimente sociale pentru a justifica o astfel de idee despre lume este extrem de nedreapta! A spune ca acum am intrat sau intrăm in Era Varsatorului pentru ca impactul tehnologiei este foarte rapid si accentuat și pentru că există o tendință accentuată către globalizare (Zodia Varsatorului fiind corelate cu dezvoltarea tehnologica și globalizarea ) este la fel ca si cum am spune ca am fi intrat in Era Berbecului pentru ca initiativa si antreprenoriatul, spiritul de competie au ajuns la un nivel nemaintalnit, in Era Taurului datorita faptului ca exista o cresere fara precedent a bunastarii si a capitalului pentru o mare parte a populatiei, iar confortul personal este accentuat la fiecare pas, in Era Gemenilor pentru ca interconectivitatea si comunicarea, dezbaterile, barfele, invatarea si schimbul de idei pe toate canalele a crescut peste masura, în Era Racului- pentru ca nevoia de familie, de camin si de intimitate este foarte mare, in Era Leului – datorita vedetismului si exibitionismului, a jocurilor, cazinourilor, intrecerilor sportive, a teatrului si filmului, a epocii Hollywood-ului sau Bollywoodului, a lidershipului charismatic si speculatiilor bursiere, in Era Fecioarei datorita muncii in exces, a hiper-specializarii, a accentului mare pus pe igiena si curatenie, pe serviciile medicale si pe nutritie,  in Era Balantei- datorita freneziei relatiilor, a casatoriilor si divorturilor, a acordurilor si contractelor, a competițiilor, a rolului justiei, in Era Scorpionului – datorita bancilor si asigurarilor, a creditelor de consum, a spionajului, terorismului si sexualitatii furibunde, a preocuparilor oculte, a investitiilor abile si manipularii emotionale etc etc

Din acest punct de vedere este limpede ca ultimii 2000 de ani au la fel de multe si la fel de putine in comun cu zodia Pestilor cat au cu oricare din celelelate zodii. Ei nu au fost doar marcati de crestinism , de confuzie și de misticism etc ci au fost marcati si de invazii ale migratorilor si expeditii de cucerire (Berbecul), de luare in posesiune a terenurilor si bunurilor naturale (Taurul), de comert si schimburi (Gemenii) , de accentul pus pe familie si pe valorile traditionale(Racul), de cavalerism, regalitate, nobilime și boierime (Leul) de munca si eficientizare (Fecioara), de opozitii si contraofensive militare, de diplomatie si tratative, de casatorii, aliante si pacturi strategice (Balanta), de sclavagism, iobagie si exploatarea omului, de conspirații si asasinate, de inflorire a ocultismului (Scorpionul), de explorare si descoperiri de noi teritorii, de idei si miscari filozofice si religioase, de cruciade (Sagetatorul), de tot felul de ierarhii si oligarhii , structuri si forme de organizare(Capricornul), de descoperiri stiintifice majore si de explorare a spațiului cosmic (Varsatorul), etc etc.  A fost era razboaielor sangeroase ale lui Attila, Hitler si Napoleon, a explicatiilor mecaniciste si rationaliste ale lui Newton si Descartes, a inventivitatii si genialitatii lui Da Vinci si Galileo,Tesla sau Edison, a opozitiei pasive a lui Gandhi sau Martin Luther King  tot atat de mult cat a fost si era Pestilor. Nici măcar teoria sub-erelor astrologice (bazată pe ideea că fiecare eră astrologică majoră ar include un ciclu format din sub-perioade de circa 200 de ani fiecare, care urmează aceeași ordine și au aceeași semnificație zodiacală și istorică, la o scară mai redusă și pe un nivel de subordonare față de era astrologică) nu poate explica nimic esențial din ceea ce s-a petrecut în istorie. Cei care încearcă să o facă doar aranjează datele istorice pentru a se potrivi cu ochelarii înguști prin care ei văd lumea.

Apoi in aceasta teorie detaliile se cam neglijeaza: Iisus a trait cu cel putin 300 sau 400 de ani inaintea intrarii punctului vernal in semnul sideral al Pestilor, iar in prezent mai sunt aprox 600 de ani pana la intratea punctului vernal in semnul sideral al Varsatorului. Este de asemenea ciudat ca Iisus -mielul lui Dumnezeu (Berbecul) să fie simultan și Peștele !

În plus, această viziune asupra istoriei si evolutiei umanitatii este foarte partinitoare si implica, desigur, doar perspectiva cuiva care priveste istoria prin lentile crestine! Un evreu sau un musulman, un hindus sau un buddhist probabil ca ar percepe lucrurile cu totul altfel. De ce Iisus ar fi fiinta potrivita sa defineasca inceputul unei ere și nu Krishna sau Buddha sau Mahomed sau Moise? (de fapt- în cadrul tradițiilor/religiilor din care ei fac parte, fiecare dintre aceștia chiar definește începutul unei ere, respectiv a unei numărători calendaristice bazate pe un anumit eveniment din viața fiecăruia). Si de ce – daca totusi Iisus trebuie considerat reperul fundamental- mesajul sau atat de inalt ar trebui inlocuit sau eclipsat peste alti cca 2000 de ani, cand un alt presupus avatar trebuie sa-i ia locul? Toate acestea sunt intrebari legitime, dar fara raspuns concludent.

Voi arata în continuare de unde provine, de fapt, aceasta  teorie a Noii Ere adica a Erei Varsatorului si voi arata, de asemenea, că ea ascunde un mesaj foarte subversiv din punct de vedere politic, social si spiritual, mesaj care, din pacate, sub o forma usor modificata a prins radacini destul de puternice la o mare parte a populatiei, mai ales recent, cu ocazia isteriei colective legate de 21.12. 2012.

Desigur, faptul ca punctul vernal descrie o miscare circulara intr-o perioada anume, mi se pare relevant, pentru că – în opinia mea – nu cred ca exista vreun fenomen astronomic ciclic în care Pământul să fie implicat și care să fie lipsit de semnificatie reala pentru umanitate! Totusi din moment ce -așa cum voi arăta cu altă ocazie – constelatiile siderale nu au nici o semnificatie astrologica reala, nu se poate spune ca trecerea punctului vernal prin dreptul lor ar avea la randul sau vreo semnificatie, ca urmare aceasta miscare trebuie inteleasa altfel. Si acest aspect – care tine de intelesul spiritual al fenomenului de precesie si al erelor reale ale umanitatii – va fi detaliat intr-un alt articol.

3. În al treilea rând, este necesar să înțelegem puțin istoria și contextul în care această idee a prins rădăcini. Prima consemnare despre precesia punctului vernal prin constelațiile zodiacale îi aparține lui Hipparchus (sec 2 ÎC) și este menționată de Ptolemeu în tratatul său celebru Almagest. Totuși Hipparchus nu a făcut altceva decât să consemneze un fapt astronomic și anume acela că punctele echinocțiale se mișcă prin raport cu stelele fixe și constelațiile Cu toate acestea, se pare că nu Hipparchus este cel care a descoperit acest fenomen: indiciile care atestă această cunoaștere merg înapoi în timp până la genialul Aristarchus din Samos (sec 3 ÎC), care a fost – cu adevărat! – primul care a descoperit și faptul că Pământul orbitează în jurul Soarelui (indicând și că restul stelelor sunt de fapt sori, la fel ca Soarele nostru). Nici unul dintre ei nu a avansat însă  vreo teorie legată de vreo semnificație socială sau spirituală (sau astrologică) a acestei mișcări retrograde a punctului vernal prin constelații.

Deci cine a lansat – cu adevărat- teoria Erelor Astrologice? Ei bine, acesată teorie își are originea în speculațiile ideologice ale Societății Teozofice. Prima mențiune a unor ere astrologice având semnificație spirituală pare a fi cea a Helenei Petrovna Blavatsky. Astfel în anul 1887, în articolul The Esoteric Character of the Gospels, vol .1 nr 2, din revista Lucifer aparținând Societății Teozofice, Blavatsky corelează dpdv. ezoteric presupusele afirmații ale lui Iisus despre finalul veacurilor cu perioada vieții sale (în care vede toate semnele prezise de Iisus) și cu ideea trecerii umanității într-o nouă ”eră” aflată sub influența spirituală a unui alt ”avatar” decât Christos.

Pe de altă parte, în nici o altă perioadă de-a lungul erei creștine, semnele descrise (de Iisus, în legătură cu sfârșitul veacului – n.trad.) în Evanghelia după Matei nu s-au aplicat atât de exact și atât de puternic la vreo altă epocă , cu excepția celei în care trăim (adică în epoca lui Blavatsky – n.trad.). Când s-au ridicat națiunile împotriva națiunilor mai mult decât acum? Când au fost ”foametea” – un alt nume pentru mizeria proletariatului – mai crudă și cutremurele mai frecvente și când au acoperit ele simultan o suprafață mai mare? Milenariștii și adventiștii  cu o credință robustă pot continua să spună că ”sosirea lui Christos este aproape și să se pregătească pentru ”sfârșitul lumii”. Teosofiștii – sau, în orice caz, unii dintre ei -care înțeleg sensul ascuns și universal al mult-așteptaților Avatari, Mesiași și Christoși – știu că nu este ”sfârșitul lumii”, ci doar de ”consumarea unei ere”, adică sfârșitul unui ciclu, care se apropie acum cu rapiditate. 

Există mai multe cicluri remarcabile care se apropie de sfârșit la finalul acestui secol (al 19-lea – n.trad.). Primul, cel de 5000 de ani al ciclului Kali Yuga; apoi ciclul mesianic al evreilor samariteni (și kabbalistici) al omului conectat cu Peștii (Ichthis sau ”Omul -Pește”). Este un ciclu, istoric și nu foarte lung, dar foarte ocult care durează 2155 de ani solari, dar având semnificație reală doar atunci când este calculat pe baza lunilor lunare. Ultimul ciclu (deja încheiat – n.trad.) a apărut în 2410, iar următorul în 255 BC, adică atunci când echinocțiul a intrat în semnul Berbecului, respectiv al Peștilor. Atunci când va intra, în doar câțiva ani, în semnul Vărsătorului, psihologii vor avea de realizat multă muncă suplimentară, iar idiosincrasiile umanității vor trece printr-o mare schimbare.   

Pe lângă faptul că Blavatsky avea serioase lacune atât la nivelul cunoștințelor astronomice (afirmația sa că ciclul erelor are semnificație doar atunci când este calculat pe baza lunilor lunare este un nonsens), cât și a celor legate de tradiția hindusă (nicicând în India Kali Yuga nu a fost echivalată cu o durată de 5.000 de ani), numerele care corespund începutului erelor astrologice sunt pure speculații! Mai mult ca sigur, există un precedent pentru aceste numere, probabil în opera contemporanului ei spiritist Gerald Massey. Motivul pentru care Blavatsky apare prima, este acela că, opera scrisă a lui Massey în legătură cu acest subiect apare cu câțiva ani mai târziu, deși este posibil ca el să fi conferențiat despre acest subiect.

Alte afirmații total inepte pe care Blavatsky le face (în cap. 17 din magnum-opus-ul săuDoctrina Secretă) sunt acelea că Zodiacul Solar Indian precede, ca vechime Zodiacul Babilonian și că erele hinduse au 3102 ani (aici confundă durata erelor cu anul pe care hindușii îl atribuie, prin tradiție, începerii epocii Kali Yuga, adică 3102 ÎC )

Este evident faptul că Blavatsky corelează sfârșitul Erei Peștilor (sau începutul Erei Vărsătorului) cu anul 1900, adică cu un moment apropiat de cel în care ea a scris aceste rânduri. Ei bine, utopia Erelor Astrologice și decepția care o însoțește încep odată cu acel moment, iar sursa lor este Blavatsky!