Mergi alaturi de mine, mergand in spatele meu sau in fata mea, NU TE VOI URMA

Interviu

Elena Madalina Sima

MOTTO:

Vă provoc! Vă provoc să vă gândiţi la cine sunteţi voi cu adevărat şi la ce vă defineşte. La ce vă gândiţi când spuneţi “fi tu însuţi”. CEEA CE PRIMESTI FARA ARGINTI TREBUIE SA DAI MAI DEPARTE FARA ARGINTI.

Autismul in viziunea Elena Madalina Sima  , reprezinta o minte diferita intr-un corp similar cu al persoanelor tipice .

Dar tocmai la asta trebuie să tinzi, la o societate cu oameni de neînlocuit, ca un organism. E o mutilare să-ţi identifici şi dezvolţi o vocaţie unilaterală. Oamenii de azi nu sunt apropiaţi unul altuia de un liant, ci doar de un conectiv.  Dar tocmai la asta trebuie să tinzi, la o societate cu oameni de neînlocuit, ca un organism. Pe când aşa, omul e piesă de schimb şi totul e mecanism. Creierul nu-şi reface celulele. Te iau în braţe: mersul meu să fie mersul tău. Îţi cânt ceva. Cântecul meu să fie vibraţia ta. Scriu o carte: emoţia mea în idee să fie a ta. Vreau să sporesc prin tine. Dragostea înseamnă om deschis, şi om deschis înseamnă disponibilitate. Dragostea mai înseamnă plinătate, şi plinătate înseamnă dăruire, revărsare spirituală. Când vine dragostea, totul se transformă într’un îndemn la creaţie şi frumuseţe. Omul crede că umanitatea lui începe odată cu puterea politică, cu banii şi confortul. Dar omul se lasă purtat de aparenţe înşelătoare: acolo se isprăveşte, dacă rămâne numai la ele. Umanitatea începe cu dragostea, cu setea de absolut şi creaţia pe care durează întreg universul. Chiar nici macar odata nu am observat ca niciodată mintea nu conduce, ea arată numai alternativele, direcțiunea finală o hotărăște inima.

Modul de percepere al realitatii ca pe un puzzle, un tesseract, avand nevoie de asistenta in a pune cap la cap piesele componente, evidentiaza ca reprezentatntii acestei afectiuni si / sau conditie existentiala in speta ne referim la copii, nu poate purta stigma de DEFICIENTA sau INCAPACITATE sau CLIENTI, cum intr-un mod absolut defaimator i-a denumit unul dintre cei care au luat cuvantul la conferinta. Nu doresc sa ii mentionez numele, considerand limbajul de lemn cat si modul ostentativ in folosirea termenului DEFICIENTI. Din punctul meu de vedere – fireste subiectiv-obiectiv ( fiind direct implicata in subiect in calitate de mama a unui asemenea copil CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE ) – Autismul si ADHD se pot traduce Atentie Dirijata spre Hotarul unei Dimensiuni superioare. Trebuie mentionat ca IQ -ul acestor copii poate fi unul absolut spectaculos, abilitatile lor creative pot fi unele dintre cele mai neasteptate. Este adevarat ca ma confrunt cu hiperactivitate, stereotipii ( joaca cu lego doar pe covor, imprastiate ici colo, nu suporta sa fie stranse sau atinse), fobii ( apa in cazul copilului meu, nu intru in detalii, acestea fiind binecunoscute ) altii sunt afectati de lumina, insa prin joaca il pot face sa deprinda anumite obiceiuri comportamentale normale la copii tipici pe care copii tipici le deprind in mod nativ. Contrar la ceea ce se crede despre copii CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE ca traiesc in lumea lor, acestia TRAIESC in lumea noastra a tuturor, simtind tot ceea ce ii inconjoara la un nivel mult mai accentuat, amplificat decat NOI – TIPICII. Aici ma refer la sunete, spectrul de culori, culori pe care noi nu avem capacitatea de a le vedea.

Prin terapie si suport din partea comunitatii, ei reusesc performanta de a separa aceste dicotomii si a traii ca si noi toti conform cerintelor noastre fata de ei, desi ei nu au sa ne impuna noua cerintele lor stringente. Fireste ca noi cei direct implicati suntem empatici endemic lor si ne asumam aceste cerinte si nevoi ca fiind ale noastre personale. Un copil CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE nu este deloc diferit fata de ceilalti copii, el avand nevoia de zambet, de joaca, de activitati caracteristice varstei lui, activitati pe care copii tipici le fac in mod nativ.

Ce te invata un copil CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE ?

SA REPREZINTI DEFINITIA PURA A NOTINUNII –  OM – ,

SA IUBESTI,

SA AI RABDARE,

SA TRAIESTI AZI INFRUMISETAND „MAINE”,

SA NU JUDECI ( SA NU ARATI CU DEGETUL DEFAIMATOR CATRE ALTCINEVA),

SA NU FI SUPERFICIAL,

SA NU PUI PRET PE ASPECT EXTERIOR,

SA PRIVESTI IN OCHII CELUI DE LANGA TINE CU DEMNITATE SI PRIVIRE CALINA,

SA NU MINTI ( un copil CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE nu poate mintii, dezamagirea pe care o traieste atunci cand este mintit il demoralizeaza, il frustreaza, anuland tot efortul pe care l-ai depus pana atunci cu el),

HIPERAFECTIVITATE la modul in care inveti sa iubesti ori alb ori negru, anulandu-ti tie ca adult capacitatea de a iubi conjunctural.

SA NU AVEM FANFARONADE

SA NU FIM GASCONAZI

SA NE TRANSFORMAM IN CHIETUDINE ORICARE AR FI SITUATIA IN CARE NE GASIM

SA INTELEGEM CA PREZENTA LUI IN VIATA NOASTRA ESTE UN PANTEISM FIIND VENIT IN VIATA NOASTRA DE LA DUMNEZEU CA ORICARE ALT COPIL

SA NU II CATALOGAM CA PE UN APOFATISM CI SA II INTELEGEM ACRIVIST ASA CUM SUNT SI SA NE DEZVOLTAM ODATA CU EI

SA INTELEGEM CA STAREA AHORETICA NU ISI ARE LOCUL IN VIATA INDIVIDULUI ABSOLUT DELOC.

SA NU DEMITIZAM VIATA CU INCERCARILE LA CARE NE SUPUNE

In momentul in care in famila unui copil CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE exista un frate, sora, sau mai multi, tu adult nu pot simtii irascibilitatea si nerabdarea provenita din oboseala, fiind vesnic constient ca doar o atitudine pozitiva va da rezultate bune, insa oare acesta nu ar trebui sa fie mod de comportament absolut general in oricare din familii? Pot spune cu mana pe inima ca adultul parinte al unui asemenea copil preia din capacitatile speciale al pruncului CU NEVOI SI ABILITATI SPECIALE ascutindu-si simturile spre o mai buna manageriere a situatiilor ce pot aparea privitor la ceilalti copii pe care ii are.

Dascalii: – formatori primari ai viitorilor adulti

Dacă dascalii ar privi în ochii unui copil cu CES s-ar scufunda într-o mare de sentimente, care mare tinuta in palma individual este incolora, insa in insemnatatea ei endemica are tumultumul oceanului . Ei trebuie să înțeleagă ca acești copii sunt sensibili, nu au rautati intentionate, malitiozitatea in sensul pur al sau nu le este caracteristic nici ca si cpii nici ca si adulti,  și nici nu deranjează în mod premeditat (premeditarea din caracterul lor lipseste pe tot parcusul vietii lor) activitatea de la clasa. Pur și simplu pot avea diferite pusee produse de diversi stimuli, sunete, priviri, sau se pot plictisi și atunci încearcă sa atragă atenția : „Hei, sunt aici. Privește-mă! „ Dacă acestor copii li se acorda atenția și rabdarea de care au nevoie, ( din partea cadrelor didactice), din mana acestora vor ieși oameni minunați. Imi doresc ca acești formatori ai viitorilor adulti sa nu uite ca și ei sunt responsabili de destinul profesional al copiilor, și amprenta lor se va vedea în timp..vorba aceea: Nu am să uit niciodată pe doamna invatatoare! Câți nu am spus-o? Cu toții ne amintim de cel/cea care ne-a învățat sa scriem .

Discutie – interviu – amical realizat impreuna cu Florin Frunza .