Florina CERCEL

CEA MAI BUNA ACTRITA IN ROL PRINCIPAL – NOTTARA – FESTIN PE BULEVARD – BULEVARDUL COMEDIEI – 2017

MOTTO: Special : – fara a intina inefabila insemnatate a Ordinului NIHIL SINE DEO , eu spectatorul simplu imi permit sa acord NIHIL SINE DEO –ul meu personal Florinei Cercel.

Florina Cercel, o actriţă cu un talent şi o energie debordante. Un destin uluitor, din care n-au lipsit suferinţa, războiul, dragostea… şi mai ales puterea de a merge întotdeauna mai departe. Cu eleganţă, credinţă şi înţelepciune. Florina Cercel a învăţat de la marea regizoare Marietta Sadova.

 

Spune Florina Cercel :

 „Am renunţat să mă lupt cu timpul. Îl accept şi-l accept ca pe timpul meu, şi nu e deloc greu să mă-ntorc în trecut tocmai pentru că .am trăit frumos, cu tot răul care mi s-a întâmplat de-a lungul vieţii. Parcă e mai important frumosul care mi s-a întâmplat cu toţi oamenii mai puţin omenoşi cu mine, tot mi se pare că cel mai adesea am întâlnit oameni buni şi oameni frumoşi” , adauga “În teatru, pasiunea, dăruirea şi nobleţea sufletului sunt esenţiale.”, conchide „Nimic nu e veşnic, nici sentimentele, gândurile pot fi mai cuprinzătoare decât sentimentele la un moment dat.” Completez eu cu un citat din Antoine de Saint-Exupéry – Citadela – “Esenta unei caravane o descoperi in miscarea ei”

 

Florin Frunza despre Florina Cercel si premiul Actrita in rol principal si Alexandru Kiritescu

Am o legatura de suflet fata de aceasta punere in scena a piesei GAITELE, TZUCA (cum o alinta prietenii si colegii) ardeleanca nascuta la 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamt,  a facut scoala primara la Ramnicu Sarat orasul natal al sfintei mele mama adoptiva, avand aceiasi varsta respectiv 74 , joaca aceasta piesa la TEATRUL Tony Bulandra, Târgoviște fiind aclamata si sarbatorita cu ocazia zilei de nastere  la scena deschisa in Focsani unde au performat chiar de ziua ei, sa nu mai amintim pe Sviatoslav Richter  celebrul pianist care a concertat la Focsani in 1953 (aproximativ). Cat despre Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște, alta legatura de suflet – tatal meu adoptiv fiind dambovitean, nascut in com. Varfuri, copilarind ca si mine in com. VALEA VOEVOZILOR (locul de natere al Ilenei Sararaoiu) –  la poalele Manastirii DEALU zona incarcata cu / de o inefabila istorie. Aceasta este nominalizarea mea asumata si pe care o sustin cu toata fiinta mea. Multumesc eglediast FLORINEI CERCEL. TZUCA PENTRU MINE ARE ACELASI CALIBRU PROFESIONAL SI UMAN CU AL OLGAI TUDORACHE ALATURI DE CARE A FACUT ROLULRI MEMORABILE, ACESTA FIIND MOTIVUL FINAL PENTRU CARE FAC ACEASTA NOMINALIZARE. 

 

P.S. Cat despre dezamagirea Florinei Cercel fata de faptul ca noua generatie nu cunoaste nume grele ale dramaturgiei, adaug :

Alexandru Kirițescu 28 martie 1888 – 9 aprilie 1964, jurnalist – dramaturg – scriitor. Fratele scriitorului de spectacole de revistă Nicolae Kirițescu.

. Alexandru Kirițescu (n. 28 martie 1888, Pitești – d. 9 aprilie 1961, București) a fost un scriitor român interbelic care face parte din aceeași generație cu Victor Eftimiu și Mihail Sorbul. S-a născut pe 28 martie 1888 la Pitești în familia unui funcționar ceferist. A început școala primară la Pitești, continuând la Alexandria și terminând liceul Gh. Lazăr din București. Va urma cursurile Universității din București. După terminare obține un post de inspector pe lângă Teatrul Național din București. Debutul său în dramaturgie se produce rapid când autorul avea numai 22 de ani cu piesa Învinșii. Despre această piesă. Tudor Arghezi spunea că este o ironie deoarece autorul și-a început cariera cu o piesă cu un nume de învins, apreciind piesa ca “originală, dar lipsită de originalitate”. Deși nu va atinge gloria fratelui sau în materie de texte de revista Al. Kirițescu a scris multi ani pentru compania Durstoikir (Durma-Stoicovici-Kiretescu). Scriitor multilateral, Kirițescu atacă problematica vieții sociale contemporane lui în “trilogia burgheză”: Cea mai importantă piesă a sa a fost Gaițele. În anii celui de-al Doilea Război Mondial a scris Dictatorul. După 1945 a făcut parte din colectivul de lectură al Teatrului National din București. A fost o muncă plină de responsabilitate, deoarece montările ce s-au făcut au trebuit să țină cont atât de faptul că Teatrului Național din București a fost grav avariat în august 1944 în urma bombardamentelor, precum și de dorința autorităților de a monta doar operele unor anumiți autori, apreciați de regimul comunist.

Ultimii ani ai vieții a trăit în imobilul de pe strada Jean Louis Calderon (fostă Al. Sahia) la nr. 40 din București. Alexandru Kirițescu s-a stins din viață la 9 aprilie 1961.

Special : – fara a intina inefabila insemnatate a Ordinului NIHIL SINE DEO , eu spectatorul simplu imi permit sa acord NIHIL SINE DEO –ul meu personal Florinei Cercel.

Despre NIHIL SINE DEO .

Decorația Regală Nihil Sine Deo este o decorație acordată de Casa Regală a României, al cărei șef actual este Regele Mihai I. Decorația a fost instituită pe data de 30 decembrie 2009 la Palatul Elisabeta și este limitată la un număr de 200 de membri. Decorația Regală Nihil Sine Deo se acordă:

„personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel.”

Decorația este realizată din bronz și email alb, având o formă ovală surmontată de o coroană regală. Pe avers decorația are gravat profilul Regelui Carol I, cu inscripția circulară CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI, totul încadrat cu o bordură de email alb având inscripția circulară NIHIL SINE DEO. Panglica este de culoare roșie, cu două dungi subțiri galben-aurii pe margine și cu dungi albastre, albe și negre pe mijloc, având formă dreptunghiulară la bărbați și sub formă de fundă la femei.