MARIN PREDA

ADEVAR

Mi-am aplecat gandul
La soapta sufletului
Si apoi l-am ridicat
Pentru a-mi spune
Soapta visului
De a fi EU.

MARIN PREDA

1. Amintirile nu reanvie decat atunci cand viitorul ni se ingusteaza.
2. Casatoria e sacra chiar daca soarta te impinge sa o traiesti.
3. O casatorie nereusita, desigur poate fi inlocuita cu o alta careia sa-i zici reusita, dar ceea ce era sa fie nu mai e, si nici nu mai poate fi.
4. Casatoria e o temnita in care oamenii, cu vini diferite, se inchid, se urasc reciproc crezand ca au fost condamnati sa ispaseasca pe nedrept pedeapsa celuilalt.
5. Daca dragoste nu e, nimic nu e.
6. Dragostea pentru o femeie nu ne fortifica ci aliata cu timpul ne mananca viata…
7. Dragostea e ca moartea, iti intra in suflet si totul amorteste in tine, alunga ceea ce era inainte fiinta ta intima si se instaleaza ea, femeia….
8. In dragoste, o idee e inferioara unui sentiment.
9. Din dragoste pura suferim cel mai putin.
10. Dragostea e supusa incercarilor, care e adevarat ca ii tulbura din puritate dar in schimb o intareste prin adaosul de suferinta pe care pacatele noastre, prostia, tradarea, minciuna, le provoaca celuilalt. Nu poti pastra neatins primul sentiment si sa traiesti pe socotela lui o viata.
11. Prefer sa sufar decat sa fac din dragostea mea un camp plin de curse pentru omul pe care il iubesc.
12. Mila naste in dragoste ura, nu alinare.
13. Daca durerea trebuie stapanita fiinca indurereaza si pe altii, bucuria trebuie stapanita fiinca poate fi rau inteleasa.
14. Libertatea , acel sentiment divin de triumf care ne stapaneste cand privim cerul si padurile, numai in anonimat tasneste parca atat de coplesitor in fiinta noastra.
15. Cata luciditate, atata suferinta.
16. Nu intodeauna victoria imediata este scopul final al unei lupte.
17. Omul nu si-a pierdut niciodata speranta intr-un paradis terestru! Celalalt paradis e fructul disperarii sau al resemnarii.
18. Omul e o speranta care nu se poate indeplinii.
19. Prietenia precede dragostea, apoi o imbogateste.
20. Singuratatea celor parasiti nu e chinuitoare din iubire, ci din pricina chiar a acelei singuratati. Si ca e bun in acele ore grele oricine e alaturi de noi, si ca atunci se fac cele mai mari greseli, nu suporti acel gol care se face in suflet si nu alegi pe cel care vine sa-l umple.
21. Suferinta e un tezaur de care nu trebuie sa ne rusinam, dar pe care nu trebuie sa-l sporim constienti.
22. Suferinta are uneori dulceata fericirii.
23. Dupa mine suferinta e o criza din care trebuie sa iesi cat mai rapid, adancimile ei ne ratacesc sufletul. Ce rost are sa zaci in ea si, mai rau sa te acomodezi cu ea?
24. Rostul vietii e sa te bucuri ca TRAIESTI.
25. Da viata e fum, dar merita sa lupti cu ea, sa invingi si mai ales sa ramai in aceasta lupta cu constiinta curata.
26. Viata nu e grea daca ai putere sa o duci si esti obisnuit cu ea.
27. Vremurile trec si important e sa scapi cu VIATA.

MARIN PREDA – IUBIREA

1. Pretuirea celor pe care ii iubim e un sprijin, chiar daca aceasta pretuire nu masoara exacta noastra valoare.
2. Cand iubesti foarte tare, apare increderea absoluta si gelozia nu are loc.
3. Un om nu poate avea doua suflete si mai ales nu poate trai fara iubire.
4. Primejdia in care se afla un barbat care iubeste o femeie total, seamana cu aceea a unui om care a atins un fir de inalta tensiune, si care daca nu se zbate, daca instinctul nu l-a ajutat sa se smulga chiar din clipa in care a fost zgaltait, moare agatat acolo fara scapare.
5. Gelozia! Sentimentul care il impinge pe om sa distruga fiinta iubita, fiinca el nu e capabil de detasare.
6. Ce inseamna tradarea? E o forma urata de a ti se spune ca nu mai esti iubit. Urata, desigur te poate ispiti sa te razbuni, frumoasa s-o iubesti mai departe, chiar daca stii ca nu va mai fi nimic. Uitarea insa vine oricum, si acest lucru il simti cu certitudine si simti chiar si o bucurie ca esti liber de cineva care, desigur, nu te-a iubit prea tare din moment ce a putut sa te paraseasca.
7. Te desparti de mai multe ori pana te desparti, iar cand e sa fie de-adevaratelea simti cum moare pentru tine speranta fericirii despre care nu banuiesti ce intindere are in fiinta ta si cat de adanc este ea impletita cu bucuria de a trai, bucurie care pana atunci crezusesi ca e autonoma si nu poate fi alungata de nimic.
8. Siguranta iubiri e data de nesiguranta ei.
9. Cand esti iubit, suferi mai mult decat atunci cand nu esti. Parasit te mangai prin orgoliu, dar ce consolare poti gasi in fata unei inimi care ti se deschide!?
10. Dragostea nu se cumpara si nici nu se vinde dar PRETUL DRAGOSTEI SE PLATESTE TOT CU DRAGOSTE!