mindfulness

Mindfullness si dezvoltarea personala.

Ce este mindfulness-ul?

Ce reprezintă cuvântul ăsta care pare să devină din ce în ce mai prezent în vocabularul nostru?
Este știință sau este o practică ezoterică născută în îndepartata Asie? Ce este mindfulness – ul cu adevărat?

Cum „a apărut” Mindfulness-ul?

După ce ai făcut micul exercițiu de clarificare a motivației tale cu privire la mindfulness, putem să mergem mai departe în incercarea de a clarifica subiectul împreună. Introducerea termenului în mainstream-ul gândirii occidentale îi este atribuită lui Jon Kabat-Zinn. Acesta din urmă, a integrat și adaptat metodele de meditație orientale la modul de viață occidental și a creat o metoda proprie de reducere a stresului și durerii prin tehnici de mindfulness. De asemenea, psihoterapeuții de orientare cognitivă au studiat și integrat în demersul terapeutic tehnicile de meditație de tip mindfulness observând astfel, o serie de beneficii majore rezultate în urma practicii de un număr semnificativ de clienți.

Prejudecata cea mai des întalnita legata de mindfulness este cea a lipsei fundamentului științific. Într-o epocă dominată de gândirea logico-rațională, meditația mindfulness este privită ca tehnică ezoterică, supranaturală și lipsită de validare științifică. Nu o să levitezi, nu o să îți mortifici corpul printr-o disciplină rigidă și nici nu o să navighezi prin viață absolut impasibil și inert. Răspunsul la intrebarea „ce este mindfulness?” este mult mai simplu și vezi de ce:

Meditația mindfulness o să te facă doar mai prezent în viața ta.
Emoțiile vor rămane la locul lor, durerea te va vizita din când în când, o să răcești, o să râzi, o să plângi dar toate astea nu te vor mai afecta atât de mult pentru că vei învăța să le controlezi.

De ce se întamplă asta?

Neuroplasticitate și mindfulness

Pentru a înțelege, trebuie să fac recurs la termenul de neuroplasticitate. Pe scurt, neuroplasticitatea definește capacitatea creierului de a se schimba și a evolua. Studiile MRI, scanările SPECT și EEG-urile dovedesc că tehnicile de mindfulness influențează atât structura creierului, cât si modul acestuia de funcționare.

Hai să facem un exercițiu simplu care te va ajuta să înțelegi mai bine, să simți!

Ca să vedem cum functionează, o să te rog să te așezi comod și să închizi ochii 
Acum, imaginează-ți o pajiște verde,
Vizualizează o persoană – poate sa fie oricine – mergând pe acea pajiste ,
Privește ce se intamplă cu iarba sub pașii săi.
Acum, vizualizează mai multe persoane mergând pe pajiște în diferite direcții.
Pe traseele cele mai folosite, ce crezi că se va intâmpla?

Exact!

Iarba se va usca și va pieri în timp. Acolo unde a fost o pajiște verde, acum au apărut cărări în diferite direcții…

Așa funcționează și neuroplasticitatea. Prin repetiție se formează cărări care, în cazul activității cerebrale, se traduc prin gânduri, emoții, sentimente.

Tehnicile mindfulness, te ajută să ajustezi aceste cărări, să formezi altele noi, să te reinventezi.

În concluzie, ce este mindfulness?

În esenţă, a fi mindful înseamnă să îţi aduci trăirea vieţii, conştienţa, în „aici şi acum”, în fiecare moment trăit. Practicarea acestui stil de viaţă (pentru că devine o practică) implică efort şi intenţionalitate.

Mindfulness este știință sau tehnică spirituală? Sincer, este un pic din amandouă, în sensul că efectul său este dovedit științific, dar explicația la intrebarea „de ce functionează?” nu este în totalitate științifică.

Un lucru este sigur, practicând mindfulness iți poți îmbunătății starea generală de bine, atât fizică cât și psihică. Tot ceea ce trebuie să faci este să înveți, apoi să experimentezi. Dacă, vei avea curiozitatea să abordezi practica mindfulness ca pe un experiment științific, vei putea să îi observi beneficiile sau, de ce nu, vei putea să combati mindfulness-ul din perspectiva celui care stie și a fost acolo.

Introducerea de mai sus, daca vi se pare putin gorgonizica* , fireste fara sa supuna termenii sau terminologia procesului enantiodromic** , va invit sa fim “noegenesistici prin textul ce urmeaza :

*gorgonizica (un efect paralizant sau fermecător asupra cuiva, a împietri pe cineva)
**enantiodromic (transformarea unui lucru în opusul său)
***“noegenesistici (sa acumulam cunoștințe prin experiențe senzoriale sau intelectuale, citit, etc)
Mindfulness este procesul psihologic de a atarge atenția cuiva la experiențele interne și externe , care au loc în prezent , care poate fi dezvoltat prin practica de meditație și alte forme de instruire. Termenul “mindfulness” este o traducere a Pali termenul Pagina interna a  persoanei – sati – smṛti, care este un element important al unor tradiții budiste – pali vine din india de exemplu-. 
Studii ample de cercetare bazate pe populație au indicat faptul că practica mindfulness este puternic corelată cu o mai mare bunăstare și sănătate percepute direct inca de la prima practica. Acest lucru se poate aplica la scara larga – grupuri – cat si la corporatii  multinationale  și școli. Studiile au arătat , de asemenea , că: ruminația (Ruminația este atenția concentrată asupra simptomelor de suferință si de stress intrinseci persoanei, asupra cauzelor sale posibile și consecințele negative, care pot anula capacitatea persoanei in a gasi solutii. Atât ruminația și ingrijorarea sunt asociate anxietati și altor stări emoționale negative.) și ingrijorarea contribuie la aparitia de boli mentale , cum ar fi depresia și anxietatea,  și că intervențiile bazate pe mindfulness sunt eficiente în reducerea atât a ruminatiei si ingrijorari.
sa explicam sati – smṛti : 
Smṛti – a iti aduce aminte – a iti reaminti – să aibă în vedere –  așa cum este în tradiția vedică conceptul de a ne aminti textele sacre.
satia iti aduce aminte – a iti reaminti – să aibă în vedere –  in Satipaṭṭhāna-sutta termenul sati inseamna a iti reaminti DRAHMELE, prin natura reală a fenomenelor.

Dezvoltare personala

Ce nu este dezvoltare personala?

1. Dezvoltarea personală nu este despre a citi cărți 

Am întâlnit mulți oameni care confundă ideea de dezvoltare personală cu cititul. Nu spun ca cititul nu este bun, are și el rolul lui.  Problema intervine când nu se aplică nimic, atunci când cărțile sunt citite ca și cum ți-ai administra o pilulă de somn pentru că nu mai poți să dormi. Să te trezești dimineața și să spui ca ai avut un somn excelent, este o iluzie, doar ți-ai păcălit creierul, în realitate ai probleme fizice sau psihice. Așa și cu cititul, nu trebuie să cădem în capcana că ne rezolvă ceva, nu ne rezolvă nimic, doar noi putem rezolva ceva, dacă vrem. Acum când scriu acest articol mă gândesc și la câțiva oameni care i-am întâlnit care ridică la rang de religie cititul. Să ne dăm cu părerea despre ce este cititul și ce înseamnă fericirea, ce înseamnă creșterea spirituală este o ideea total diferită de a fi fericit sau despre creștere spirituală. Ironic este că mulți oameni aruncă banii pe cărți crezând că asta e soluția. Mai este și cazul în care oamenii citesc iar drept singur rezultat judecă și ”psihanalizează” oamenii din jurul lor, uitând să-i ajute, să-i iubească sau să fie pur și simplu recunoscători. Aceasta este de multe ori cauza în care după ce citești o carte iți faci planuri de dezvoltare personală, întocmești liste, însă de ce oare 90% din acestea nu sunt puse în aplicare, de ce ne abandonam obiectivele de dezvoltare personală în cele mai multe cazuri?

2. Dezvoltarea personala nu este despre a participa la cursuri

Aceasta este o pagubă și mai mare. Participatul la cursuri e mai scump decât cititul cărților. Da, poți participa la cursuri dar asta nu e în sine dezvoltare personală. Este bine să participi la cursuri de dezvoltare personala pentru că apoi îți poți lua un aer de deștept și poți povesti prietenilor ce progrese ai făcut și să justifici și față de tine investiția făcută. Poți participa la cursuri, dar să nu crezi că asta înseamnă automat dezvoltare personală. Ce poate fi mai rău decât a plăti ca să te minți că te dezvolți personal. Cred în ideea de self help, numai că atunci când oamenii se așteaptă că self help înseamnă că cineva rezolvă problema din exterior deja nu mai e self help, este neajutorare.

3. Dezvoltarea personală nu este despre a citi blogurile de dezvoltare personală

Într-un anumit fel și blogul meu ar putea fi numit de dezvoltare personală, drept pentru care nici pe al meu nu are rost să-l citești dacă nu aplici nimic. Dezvoltare personală nu este despre moduri interesante de a-ți pierde timpul. Nu mai vorbesc de abundența experților în dezvoltare personală apăruți peste noapte care-ți fac sinteze traduse de dezvoltare personală. Aproape că a devenit gunoi 90% din ce poți găsi pe internet pentru că prea mulți bloggeri suferă de lipsă de autenticitate. Ei spun că ceea ce scriu ei rezolvă problema. Ei bine, eu am întâlnit mulți bloggeri care au scris articole bine indexate în căutări, care însă nu și-au rezolvat nici lor problema respectivă. Sunt prea mulți bloggeri care te învață creșterea spirituală dar care nu au experimentat niciodată așa ceva, prea multi care scriu despre cum sa te îmbogățești dar au conturile goale, prea muți care vorbesc de relații de cuplu dar nu au avut în viața lor o relație fericită mai mult de un an și tot așa. Atât blogurile, cât și cursurile, la fel și cărțile mi se pare că sunt luate uneori ca drogurile.

4. Dezvoltarea personală nu este despre citate și filme motivaționale

Întradevăr citatele și filmele motivaționale sunt frumoase, însă fix din motivele enunțate la punctele anterioare  reprezintă doar paravan pentru prea mulți oameni și continuă sa ne mențină sufletul găunos.

5. Dezvoltarea personală nu este despre gândirea pozitivă

Cine mă cunoaște știe că sunt o persoană pozitivă. Am fost și voi fi pozitiv, dar acest lucru nu are legătură cu dezvoltarea personală decât până la un punct, uneori chiar deloc. Uneori gândirea pozitivă, chiar ne încurcă dezvoltarea personală, drept pentru care la un moment dat devine doar ceva ce vedem că nu funcționează. Gândirea pozitivă nu te scoate din pepeni cand observi ca nu se obtine rezultatul scontat, eventual te ajută să ridici ochii, să vezi dacă este ceva de care te poți apuca să ieși, nimic mai mult. Gândirea pozitivă în sine nu-ți face viața mai bună, uneori chiar te ține blocat pentru că spui că totul e bine când de fapt viața trece pe lângă tine și n-ai realizat nimic.

Ce înseamnă de fapt dezvoltare personala?

Dacă ne uităm la expresia dezvoltare personală vedem că reprezintă o combinație dintre două cuvinte: Dezvoltare + Personală ,  conform DEX, este acțiunea de a se dezvolta și rezultatul ei.
În al doilea rând expresia dezvoltare personală include cuvântul personală. Așadar acest concept este destul de clar, este ceva personal, iar de regulă ideea de personal este legata de ceea ce faci, ceea ce simți sau ceea ce ești. De exemplu atunci când spui că e ceva personal te referi în primul rând la valoarea emoțională pe care o are acel lucru pentru tine, sau uitându-ne în DEX vedem că personal înseamnă: Care aparține unei anumite persoane.

1. Dezvoltarea personală este despre ceea ce faci

Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultate de creștere interioară. Dacă la sfârșitul anului nu simți cum acțiunile tale ți-au clădit personalitatea, că te-ai centrat în sine înseamnă ca nu este dezvoltare personală. Dezvoltare personală înseamnă a închide o carte și a trece la acțiune. Cred că viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite. Abia atunci când ne înlocuim obiceiurile proaste cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat.

2. Dezvoltare personala este despre ceea ce simți

Mulți văd, puțin înțeleg. Mulți înțeleg puțini simt. Atunci când vei practica recunoștința, empatia, iubirea, devotamentul vei simți ce însemnă cu adevărat a simți. Atunci când vei ști ce vrei să faci cu viața ta, când vei ști care este sensul vieți tale, vei elibera acele sentimente unice. A te bucura de lucrurile simple, a fi capabil să simți compasiune înseamnă dezvoltare personală. A te bucura de fiecare clipă sau a fii capabil să  te stresezi mai puțin tot dezvoltare personală înseamnă. Atunci când vei simți că fiecare celulă a corpului simte viața și ceea ce te înconjoară abia atunci poți spune ai trecut la nivelul următor, că te dezvolți personal.

3. Dezvoltare personala este despre ceea ce ești

Cine ești cu adevărat? Atunci când suntem întrebați cine suntem obișnuim să ne spunem numele. Apoi la întrebarea: cum te-ai descrie în câteva cuvinte, descriem o serie de banalități sau lucruri care nu comunică nimic despre interiorul nostru. Cotidianul ne-a aruncat pe o pantă în care suntem tot mai goi, cum spuneam mai sus, cu un suflet tot mai găunos. A vorbi despre cine suntem înseamnă a vorbi despre convingerile noastre, despre lucrurile în care credem, despre ceea ce ne mână să facem această lume un loc mai bun. Găsești aici un exercițiu de dezvoltare personală care ți-ar putea răspunde la întrebarea cine ești. Îl poți face și vezi apoi ce simți. De asemenea te poți întreba dacă îți folosești potențialul cu adevărat, dacă ai convingeri care te limitează sau care te ajută.  Așadar dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat. Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești. Așadar întreabă-te: cine ești acum, cine ai fost în urmă cu un an? Ce diferență vezi?

Unul din lucrurile pe care mi le doresc de la această viață, chiar dacă sună ciudat, este ca atunci când nu voi mai fi această lume să fie un loc mai bun decât a fost înainte să mă nasc. Vreau sa-mi aduc o contribuție în acest sens și am ales o cale, aceea de a spune adevărul atunci când îl văd. Sunt mulți oameni de valoare în mediul online, și cred că putem face ceva diferit de lumea politică care doar simulează diverse poziții în permanență. Dacă dorești să mă sprijini în acest demers trimite acest articol mai departe asa cum ți-ar face plăcere. Cred că doar fiind onești cu noi putem aduce o contribuție la ceea ce se numește dezvoltare personală astfel încât oamenii cu care intrăm în contact chiar să se dezvolte personal.
Varianta îngustă de a privi acest articol este să presupui că afirm că cititul sau participatul la cursuri nu ajută la nimic. Nu aceasta este ideea articolului.  Sunt lucruri care ajută, însă dezvoltarea personală este mult mai mult de atât este un proces interior, de dezvoltare interioară în primul rând. O să scriu la un moment dat și cum ne pot ajuta cărțile sau cursurile, gândirea pozitivă,  însă este necesar mai înainte de toate să știm că ele sunt doar instrumente ajutătoare, schimbarea, dezvoltarea personală, dezvoltarea spirituală fiind un proces despre tine în relație cu tine înainte de toate!
Închei cu un îndemn, să facem mai mult, să simțim mai mult și să fim mai mult! Doar așa putem vorbi de dezvoltare personală.
Dacă nu știi cât valorezi vei lăsa nepricepuții să decidă asta!