Sculptura 3D in carteSculptura 3D in carte. 
PASIUNE SI DARUIRE TOTALA CATRE RENASTEREA CARTII. 

Imi permit sa scriu un “sinopsis elogiu” ca semn al respectului eglediastic catre Andreea Milea, Omul care are curajul nebun, sa readuca la viata carti. Cum ? Cititi articolul meu. Am fi onorati sa ne apreciati, atat pe mine, care fac cu pana si cerneala virtuala cunoscuta aceasta renastere a cartii, cat si pe Andreea Milea, cea care efectiv renaste cartea fizic.

“Când eram mici, ni se atrăgea mereu atenţia să nu îndoim paginile cărţilor, să nu le mâzgălim, să nu scriem nimic pe ele. Există însă o adevărată artă din transformarea şi sculptarea cărţilor, practicată de artişti care nu au ţinut cont de avertismentul „nu îndoi paginile”. Nu doar că le-au îndoit, ci le-au dat forme atât de originale, încât au înzestrat cărţile respective cu noi valenţe artistice. Este vorba, bineînţeles, de cărţi vechi, din anticariate, cărora nu le mai acorda nimeni nicio atenţie şi ar fi ajuns, altfel, la reciclare.
Nu doar să fii înconjurat de cărţi, ci să trăieşti efectiv într-o casă formată din cărţi , iată visul, materializat de Miler Lagos, artist columbian, într-un proiect intitulat sugestiv „Home”: un igloo alcătuit din zeci de cărţi. Şi cărţile vechi de telefon pot fi transformate în obiecte artistice: Alex Queral, artist de origine cubaneză, a avut ideea să „cioplească”, în paginile acestor cărţi, figuri ale unor personalităţi, politice sau artistice. Şi Guy Laramee ciopleşte în cărţi ,mai exact, în dicţionare sau enciclopedii , dar nu chipuri de oameni celebri, ci peisaje de tipul platourilor şi structurilor antice, sugerând perfect degradarea pe care nu o poate evita nicio perioadă istorică.
Să stai pe canapea cu o carte în braţe, sfârşitul de zi ideal pentru un bookaholic, mai ales cand ai alaturi iubitul, iubita. Dar ca să fie cadrul şi mai bine adaptat lecturii, ce-ai zice de o canapea alcătuită chiar din cărţi.
Alvaro Tamarit s-a gândit că, astfel, pofta lecturii vine şi mai repede.
Liu Wei exprimă o realitate apăsătoare cu care se confruntă în oraşul său natal, Beijing ,construirea excesivă de clădiri , prin sculpturi formate din cărţi reciclate. Clădirile reproduse au ca model construcţii celebre, precum Empire State Building, dar toate denotă fragilitate şi lasă impresia de sfârşit de lume , artistul a lăsat pe aceste clădiri praful rezultat în urma sculptării.
Aceste activitati, editoriale, in momentul in care ma aflu acum, ca si viata, ma tin pe linia de plutire.”
Florin Frunza ….

In continuare redau ad literam si in rem , mini articolul Andreea Milea, raspunsuri la intrebarile mele nocturne :

Intrebarile au fost :
1. ce te-a facut sa te apleci asupra aceste laturi a literaturii si a cartii?
2. ce simti in momentul in care te apuci de o lucrare si ce iti inspira un anumit titlu sa creezi?
3. ce sentimente te incearca atunci cand termini cartea si ai in mana opera finala?

Pe puncte:
1. Ce m-a făcut să mă aplec asupra acestui gen de artă, aşa cum îmi place mie să-i spun? Simplu: am văzut întâmplător pe internet, pe un site internaţional şi mi-a plăcut foarte mult. Atunci mi-am zis: Vreau să fac şi eu asta! Aşa că am început să mă informez şi am început de la cele mai elemetare forme, apoi am încercat şi altele din ce în ce mai complexe.
2. Mă apropii de fiecare nouă lucrare cu maximum de entuziasm şi optimism. Iar fiecare nouă idée vine în momentul în care văd modele care mă inspiră şi care mă reprezintă într-un anume fel, la cei mai iniţiaţi decât mine într-ale sculpturii în carte.
3. Când termin lucrarea, sentimental imediat este acela de mândrie. Dar nu acea mândrie bolnăvicioasă de tipul: “uite cine sunt eu şi ce pot să fac”, ci mai degrabă acel: “uite că pot să fac şi eu ce lucruri frumoase!” Andreea Milea

Articolul pe FBK