Prietenia

Prietenia o recunosc prin aceea ca respinge vanitatile, fiind insa in acelasi timp izvor nesecat de virtuti, oglinda a spiritelor inalte.

 

Prietenia este sentimentul cel mai des trait, fiind considerat cel mai important în relatiile interumane. Intre prieteni nu exista secrete si nicio relatie de subordonare, ci doar o traire comuna a sentimentelor. Acolo unde exista respect si încredere neîncetata, acolo Dumnezeu picura iubire si astfel prietenia ajunge sa se transforme în prietenie adevarata, care este un dar de la Dumnezeu. Prietenii sunt acele persoane apropiate noua carora le împartasim toate problemele, necazurile si gândurile bune, care au mereu un sfat la îndemâna si care ne fac viata mai frumoasa. Nu sunt doar persoane apropiate, ci uneori pot fi chiar mai mult de atât. Acestia se numesc prieteni adevarati, prieteni fideli, sinceri. A avea prieteni nu este totuna cu a avea prieteni adevarati. Prietenii adevarati sunt îngeri cu chip de om trimisi de Dumnezeu pe pamânt pentru a ne calauzi pasii în viata, pentru a ne face viata mai frumoasa si pentru a avea aliati de nadejde în lupta cu necazurile tot mai apasatoare.

Prieten îti poate fi oricine. Prieten îti este tatal sau mama, prieten îti este fratele sau sora si uneori chiar si bunicii pot fi prieteni, însa prieten adevarat îti este doar acela care simte la fel cum simti si tu. Prieten adevarat este acela care, într-o situatie deosebita, nu te tradeaza, nu te paraseste, ci ar fi în stare sa-si dea si viata pentru binele tau. Prieten adevarat este acela care te sustine în ceea ce vrei sa faci, indiferent cât de nebunesc i s-ar parea, dar în acelasi timp lipsit de pacat.

Prieten adevarat este acela care îsi va aduce aminte în ceea ce crezi când te va vedea dezorientat. Prieten adevarat este acela care este în stare sa mearga pâna în pânzele albe si înapoi împreuna cu tine, desi niciodata nu îti va spune asta. Dar ti-o va dovedi cu fiecare ocazie. Din pacate prietenii adevarati sunt cel mai greu de gasit. Multi se înseala crezând ca au descoperit adevaratii prieteni, dar care la prima întâmplare mai dificila îsi arata coltii si imediat te “musca” fara mila…

De fapt, în zilele noastre, nu este chiar atât de greu sa faci pe prietenul adevarat. Este de ajuns câteva fapte bune si câteva vorbe “dulci” si gata, prietenul adevarat ti-a iesit în cale… Dar nu e ala! Acestia nu se numesc prieteni, ci profitori, misei, si grav este faptul ca acest fel de “prieteni” este tot mai des întâlnit!

O prietenie adevarata se întemeiaza pe iubire. Iubirea este cea mai mare porunca a Mântuitorului. Ea se arata nu prin vorbe, ci prin fapte, prin ajutorul dat si prin compasiune, prin trairea sufleteasca. Prietenul adevarat este acela care se bucura de bucuria prietenului sau si se întristeaza de necazul lui. Adevaratul prieten este cel care nu ramâne indiferent, ci se implica sufleteste. De asemenea, prietenia adevarata se vede la vreme de necaz, de cumpana în viata cuiva.

De altfel, ca sa verifici daca o persoana îti este prieten adevarat procedeaza astfel: patrunde-i în suflet si cauta acolo încrederea, bunatatea, sinceritatea si fidelitatea.. Daca nu gasesti nimic, înseamna ca acea persoana nu îsi merita locul în inima ta, ci doar se preface ca îti este prieten adevarat…

 

Închei prin cuvintele frumoase ale Sfântului Antonie cel Mare: “Nu-ti descoperi gândurile tuturor, ci doar acelora care pot sa-ti vindece sufletul.” Aceste cuvinte cuprind toata esenta prieteniei si se refera la faptul ca nu trebuie sa iti împartasesti gândurile oricui, ci doar acelora care simti si crezi ca pot sa te înteleaga si sa îti vindece sufletul…

 

Si cum spunea Parintele Arsenie Boca: “Cine are minte sa ia aminte!”

 

 

Prieten drag, am incercat sa iti fac un eseu de sinteza, insa tare ma tem ca am trecut si in latura eseelor structurate si nestructurate, daca vei simti anumite argumentatii in el inseamna ca trec si pe la cele argumentative, vei descoperi si putintica naratiune ici colo, insa persuasiunea prieteniei pure te va face sa fi reflectiv si obiectiv. oricum tu cu mintea ta agera, vei analiza ale mele cuvinte si sens datu-le-ai ( le – tu / ai – sa faci – acest lucru gandindu-te ca am pus suflet in a il face ) asa cum se cade sa dai si prieteniei .