Articole

Omul

Omul trebuie privit ca om , daca este om , daca faptele , vorbele sale, gandurile pe care le exprima , ii confera calitatea de om, revin , trebuie privit ca pe o carte. mereu deschisa , cu informatii , subiecte , cinsitite si oneste. daca omul este doar o persoana , atunci trebuie inteles doar intr-atat incat convietuirea alaturi de ea ( persoana ) sa fie posibila in liniste si pace .

Gramatica Vietii . 

Muzica, fara acordurile ei fiinta umana nu poate dezovlta senzorialul ( inca de la nastere – cantecul mamei care adoarme pruncul ) , apa esenta vietii , cerul – locul sub care existam ( fie ca suntem oameni sau doar persoane ) , soarele , luna , stelele , toate acestea formeaza gramatica vietii. Depinde de noi cat ne insusim din aceasta gramatica pentru a dainui in timp. 

Daca ar fi sa scrieti o carte care sa va reprezinte, ce subiect ati alege? In ce moment l-ati alege? Cand ati avea pana in mana si calimara alaturea, veti avea curajul sa contopiti pana cu cerneala si sa asterneti primele randuri?

Daca ati  gasit rupt buzunarul in care va pastrati de obicei gandurile si daca ati descoperi ca lipsesc un gand bun si un gand rau, pentru care v-ati intrista, oentru care v-ati bucura ca l-ati pierdut?

Sa spunem ca drumul spre capatul lumii ar trece printr-o padure unde, in loc de copaci, ar creste semne de intrebare si semne de eclamare. Si sa mai spunem ca, ajungand in acea padure, v-ati rataci. Cum ati gasi, sau cine credeti ca ar putea sa va arate drumul inapoi?

Cine aduna din gradina taceri?

Cine tremura, ingenunche sau da din aripi in zare?

Cine trece in spate cu ziua de ieri ?

Cine arunca peste noapte racoare?

Acela ce stie sa asculte tacerile, le aduna strop, cu strop, cu maini tremurande si cu toate storurile (Perdea de ţesătură, de împletitură sau din scândurele subţiri, orizontale, paralele şi mobile, care se poate lăsa şi ridica cu ajutorul unui resort ori cu o sfoară trecută prin verigi, destinată să ferească interiorul unei încăperi de razele soarelui) sufletului trase, faurind un sirag de dureri si voluptati pe care le ascunde sub perna umeda de lacrimi si vise.

Acela care vede ceea ce ochii nu pot sa vada niciodata si simte tristetea ierbii ravasita de pasii cruzi ai omului, tremura, ingenunche sau da din aripi in zare.

Acela care nu crede ca au fost zamislite doar Campiile Elizee (Câmpiile Elizee este un tărâm paradisiac, de la capătul de apus al lumii, dincolo de fluviul Oceanus(Homer) în care ajungeau după moarte, după mitologia greacă și romană, eroii (din Epoca de aur) și oamenii virtuoși (enaretoi). Ea a fost uneori asimilată cu Insulele celor fericiți) si ca se poate tese o panza de matase intre pamant si cer, acela trece in spate cu ziua de ieri. Acela ce prefera diamantele in locul stelelor si nu doreste sa afle ce freamata dincolo de portilor ferecate ale tenebrelor, arunca peste noapte cu racoare.

Daca ar fi sa dati nume acestei nopti si zorilor ce vor urma, care ar fi acest nume?

Daca ar fi sa va reprezentati sufletul in primavara, daca ar fi sa-l cautati in natura, la ce v-ati opri, in ce l-ati regasi?

Ce a reprezentat Eva pentru Adam? Facand o dubla introspectie, cine sunt Eva si Adam, cei de astazi?

Pe acest pamant obosit traieste un croitor nazdravan – croitorul de nori.  Acestui croitor, noi i-am darui foarfece de aer. Ce credeti ca ar face cu ele?

Daca ar fi sa recompuneti universul in care traiti, ce forma i-ati da si ce sens?

Un inger a legat soarele la ochi si luna la sanie. Si luneca pe varfurile plopilor cu sfiala, sa nu-i cada din pleoape iarna toata deodata.

Ce este intelepciunea, unde rodeste, cine o culege si unde ramane?

Ce sunt norii? De unde vin, la ce viseaza, cine-i aduna si cine-i risipeste?

Daca ati alege un intrument al inimii, care ar fi acesta si de ce?

Ce e de facut nopatea, cand in orologii se foc la fluturi?

Daca uneori 1+1 fac tot 1, cand credeti voi ca 2-1 fac tot 2?

Copacii fac semne lungi

Cui fac semne lungi?!

Apele nu-i ocolesc si nici nu-i oglindesc

Apele , pe cine cauta?!

Vantul se intoarce obosit

Dupa cine a fugit?!

Un om se uita in zare

Ce ar dori sa vada?!

Daca din aripa unui inger care iti vegheaza somnul s-ar desprinde o pana si s-ar aseza pe perna ta, iar tu, trezindu-te, ai gasi-o acolo, langa tampla, ce ai face cu ea?

Privind in trecut, pe care dintre „jocurile copilariei” l-ati alege, pentru a merge inainte?

Daca ati putea opta pentru un transplant de inima, ce inima ati alege si de ce?

Daca ar exista o carte a timpului si voi ati avea acces la ea, la ce pagina ati dori sa se deschida sau sa o deschideti si ce v-ar placea sa gasiti acolo?

Ce este dincolo de timp?

Ce forma are speranta?

Ce este viata? Ce este fericirea?

Ce ati gasit la capatul curcubeului, ultima oara cand l-ati urcat?

Cu ce se masoara distanta dintre:

doua petale

cer si mare

doi licurici

un capat si celalalt al lumii?

Daca acum fiinta iubita doarme, ce credeti ca viseaza?

Ce e dincolo de cortina ploii?

Se pot imbata cuvintele de primavara?

Cine colinda visele pamantului?

Frunza Florin

One thought on “Articole

Leave a Reply